Egy igényesen összeszerelt elosztó szekrény titka

Elosztó szekrény

Egy komolyabb elektromos hálózattal tervezett ház villanyszerelése során igen fontos stádium, amikor az elosztó szekrény kialakításra kerül. Egyrészt azért is, mert abból a gigantikus vezeték-káoszból kialakul egy jól szervezett rendszer, másrészt így válik használhatóvá az elektromos hálózat, ami az alapszerelés során készült.
Egy elosztó szekrény kialakítása pontos tervezést és komoly átgondoltságot igényel. El kell férnie minden sínre szerelhető eszköznek ezen a helyen. És nem csupán a kismegszakítókra kell gondolni, hanem különböző relék is lehetnek a házban, illetve az életvédelmi FI relé is ide kerül.
Ha van az adott házban intelligens ház vezérlés, akkor ennek a komponensei is az elosztó szekrénybe szoktak kerülni. Ilyenkor különösen fontos, hogy jól átgondolt tervezés legyen, mert csak úgy fog beleférni minden eszköz, ráadásul úgy, hogy egy utólagos bővítés esetén se legyen helyhiány.

A nagyobb elektromos elosztó szekrényeket érdemes műhelyben összeállítani, mert akkor rendelkezésre állnak a kényelmes, komfortos körülmények, és kéznél lehetnek olyan alkatrészek is, amire nem is gondolnánk egy helyszíni szerelés előtt, hogy szükségünk lesz ott épp rá.

Megosztás